Kutatók éjszakája - Egy estére idén is megnyíltak a kapuk
2017. szeptember 29., péntek, 23:35

Idén is nagy népszerűségnek örvendett a Kutatók éjszakája az Élelmiszer-tudományi Kutatóintézetben. Szeptember 29-e délutánján, immáron hagyományosan – ha csupán egy estére is – a kutatóintézet megnyitja kapuit az érdeklődő nagyközönség számára.

Ezúttal közel száz regisztrált érdeklődő több turnusban vett részt a lelkes kutatói csapat által szervezett programokon. Ami talán újdonság volt az eddigiekhez képest, hogy idén különösen sok volt az iskoláskorú gyermek, akik szintén nagy érdeklődéssel figyelték az előadásokkal tarkított kísérleti bemutatókat. A látogatás legérdekesebb része természetesen az, amikor a látogatók maguk is tevőlegesen részt vehetnek egy vizsgálat elvégzésében, vagy egy művelet végrehajtásában. Amikor kézzelfogható közelségbe kerül a manapság oly divatos molekuláris gasztronómia egy-egy trükkje, az persze nem csak a gyerekeket hozzá lázba. Átlátszó alginát burokba zárt desszertkülönlegesség készítése az őket kísérő felnőtteket is elvarázsolta. Voltak olyan érdeklődők, akik az élelmiszervizsgálatok során széles körben alkalmazott kromatográfia, illetve e méréstechnikának egy látványos és didaktikus köntösbe öltöztetett változata bűvölt el. Szintén nagy érdeklődésre tartottak számot a „hogyan készül” típusú bemutatók és nemkülönben az élelmiszerhamisítás elleni küzdelemben alkalmazható módszerekről tartott látványos ismeretterjesztő bemutatók. A látvány mellett azonban minden bemutatóra igaz volt, hogy lényeges szerepet kapott a valódi tudomány is. Az érdeklődők számos olyan szakmai kérdésre is választ kaphattak, amit már – saját bevallásuk szerint - „régóta fel szerettek volna tenni” egy élelmiszertudománnyal foglalkozó szakembernek. Az élelmiszertudomány iránt érdeklődést mutató közönség esetén talán nem meglepő, hogy szép számmal merültek fel az egészséges táplálkozáshoz kapcsolódó kérdések. A funkcionális élelmiszerekhez kötődő bemutató során, az emberi emésztőrendszerben élő több milliárdnyi mikróba szerepe és funkciójáról kialakult szakmai diskurzus számos hasznos információval gazdagította az érdeklődő egészségtudatos fogyasztókat, mindeközben egy más helyszínen a friss és tartóstejek ízében meglévő különbségek okairól volt szó.  Az igazi sikert talán mégis az olyan a látogatóktól érkező megnyilvánulások jellemzik legjobban, mint amilyen Ritáé, a 7 éves Emil anyukájáé volt. Elmondása szerint kisfia már a tavalyi kutatók éjszakája óta, melyet szintén az Élelmiszer-tudományi Kutatóintézetben töltöttek készült arra, hogy idén ismét eljöhessenek. Rita elmondása szerint, a közvetlen és kedves kutatók, na és persze a közönség szeme láttára legyártott extrtudált snack volt az, ami tavaly annyira magával ragadta őket, hogy és idén az Élelmiszer-tudományi kutatóintézetet választották. A növényi színanyagok elválasztása és a DNS izolálás pedig remélhetőleg a pályaválasztás előtt álló kémia-biológia fakultációs gimnazista érdeklődőket erősítette meg abban, hogy talán az élelmiszer- és táplálkozástudomány az a terület mellyel foglalkozni szeretnének. Végül, hogy a kapott építő kritikát se hallgassuk el, Rita azt is elárulta, hogy idén titkon számítottak arra, hogy a „liofilezést” is megnézhetik, de ez idén sajnos nem került napirendre. Értjük a célzást… Talán majd jövőre! Ha Ön szintén szeretné tudni, mi is az a liofilezés, vagy foglalkoztatja Öt bármi olyan, amit „mindig is szeretett volna tudni” az élelmiszertudománnyal kapcsolatban, jöjjön el jövőre és tegyen egy próbát!

 

Programajánló

2017. október 11., szerda - 2017. december 1., péntek